SPECIALISERET KLINIK · Osteopati, Lymfødembehandling og behandler af senfølger på Sydfyn 

BENKJER OSTEOPATI

v/Antje Benkjer
Osteopat D.O.,
Exam. lymfødembehandler

og fysioterapeut

Osteopatisk behandling
af senfølger efter kræft-
behandling, operationer,
traumer og ved akutte
problemer

 

 LymphatouchDer findes flere former for ødemer: primære = medfødte og sekundære = som følge af …, lipødemer, venøse ødemer, immobilitetsødemer eller lymfødemer.

Alle ødemer har tilfælles, at returvæsken – venøs blod og/eller lymfevæske med dets indhold – ikke kan komme væk fra et område og håber sig op. Dette fører til spænding, hævelse, tyngde og øget omfang.

Jeg sætter vægt på at finde årsagen til det manglende afløb. Det kan være at ens lymfekar er beskadiget, afløbet er begrænset pga. arvævet eller stråleskader eller andet.

Heldigvis kan dette behandles og reduceres ved at arbejde efter Földi-principperne.

Denne behandlingsmetode har 4 dele.

1.Hudpleje: Det er vigtigt at pleje huden godt. Hvert kradsemærke kan hurtigt blive til et sår, pga. vævets øgede væsketryk. Dette er oftest årsag til erysipelas også kendt som rosen.

2.Lymfedrænage og strækbehandling: Dette er manuelle behandlingsteknikker. Lymfeknuderne og lymfebanerne stimuleres ved brug af blide tryk og strygninger. I sjældne tilfælde skal dybe greb og Lymphatouch maskinen bruges. Patienterne oplever lymfedrænage som yderst behagelig. Strækbehandling er nødvendigt, hvis afløbet er for begrænset.

3.Kompression: I dag har vi flere muligheder til rådighed. De fleste bruger målsyede kompressionsarmer, -handsker eller -strømper. Til selvbehandling er bandagering med vatpolster og kortstræksbind tilrådeligt. Så findes der selvklæbende typer, som skiftes 2-3x ugentligt.

4.Mobilisering: På trods af drænage og ydre bandagering har vævet brug for den indefra kommende stimulation, som musklerne giver, når de arbejder.10 klein